Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chřadnutí a odumírání keřů révy (ESCA).

18. 8. 2019

 
    reva._zacatek_esca_u_vz.jpg Toto onemocnění se v našich vinařských oblastech ponejprve objevilo asi před 20 roky jen v ojedinělých případech, kdy o tom informovali pracovníci ÚKZÚZ Brno – Ing. Petr Ackerman, CSc. a RNDr. Jan Juroch. V posledních letech, které jsou velmi teplá a suchá, se toto houbové onemocnění vyskytuje v našich vinicích v daleko větším rozsahu. Je způsobeno infekcí starého dřeva při řezu či poranění několika druhy patogeních  hub. Zdrojem infekce jsou napadené a odumřelé keře révy či jejich zbytky ve vinici. K této infekci dochází v pozdním podzimu či časném předjaří. Rizikové jsou situace při teplém a deštivém období po provedeném řezu a nadprůměrně teplém a suchém období v další fázi růstu révy, v měsíci červenci. Větší výskyty jsou na extrémně suchých a výhřevných stanovištích s nedostatečnou výživou, kdy dochází u keřů révy ke stresovým situacím. Tyto situace byly u nás hlavně v posledních dvou létech se suchými léty, kdy teploty dosahovali hodnoty 35 0C.  Choroba se může šířit také množitelským a výsadbovým materiálem a infekcí z půdy. Rozbory keřů je prokázáno, že větší výskyt chřadnutí je u keřů, které mají v rostlině menší obsah hliníku. Citlivější k onemocnění jsou odrůdy Semilon, Sauvignon, Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal, Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské zelené. Relativně odolná je odrůda Chardonnay.   U silně napadených keřů se počátky onemocnění začnou projevovat začátkem července vadnutím a zbarvováním listů („tygrovitostí“), bobule hroznů vadnou, scvrkávají a usýchají. Takto může být napaden jen jeden kmínek s tažněm a druhý kmínek je prozatím zdravý. Postupně pak uschne část nebo také celý keř během jednoho vegetačního období.   

Ochrana proti chřadnutí a odumírání keřů spočívá pouze v prevenci, především je třeba zajistit plnou vitalitu keřů a omezit stresové situace. Je nutné si postižené keře označit a na jaře řezat samostatně a desinfikovat nářadí k řezu. Prevence je rozsáhlý soubor opatření – v zimě neřezat za teplého a deštivého počasí, omezit velká poranění starého dřeva, řezné rány na starším dřevě ošetřit přípravky k ošetření ran. Od letošního roku je povolen přípravek Vintec s účinnou látkou Trichoderma, který aplikujeme postřikem po řezu před rašením při teplotách nad 10 0C. Dále odstraňujeme silně napadený kmínek ještě v roce napadení a likvidujeme odumřelé keře a zbytky starého dřeva nejlépe spálením. Je vhodné zapěstovat si nový kmínek a častěji obměňovat kmínky. Obnova kmínků zmlazování není vždy plně úspěšná a keř po několika letech může odumřít. Pak nám nezbývá nic jiného, než podsadit vinici mladou sazenicí. Snažíme se optimální výživu révových keřů půdními i listovými hnojivy. Také dlouhodobější používání ochranných přípravků, jež obsahují prvek hliník, na příklad Momentum, zlepšuje výživou situaci u rostlin. Dalším opatřením, jež výrazně zlepšuje vitalitu révového keře, je doplňková závlaha kapkovou závlahou či ručním zaléváním.              
 
Ing. Jaromír Čepička