Putování za znojemským veltlínem - Ing. Čepička
Putování za znojemským veltlínem.
Tato tradiční akce Sdružení znojemských vinařů se koná každoročně pravidelně začátkem června ve Znojemské vinařské podoblasti, v loni to byl již 13. ročník. Účastníci poznají, jak malá, tak i velká vinařství a také viniční tratí v navštívených vinařských obcí Znojemské vinařské podoblasti. Součástí této akce je přednáška a beseda o nejvíce pěstované, tradiční odrůdě Znojemska – Veltlínském zeleném, kterou přednesl Ing. Jaromír Čepička. Druhá přednáška Jiřího Dočekala pojednávala o snoubení vína s pokrmy a jídlem. Hlavním cílem akce bylo ukázat spotřebitelům a konzumentům znojemských vín prostředí, kde vinná réva roste – viniční tratě a způsoby pěstitelské technologie produkce hroznů pro výrobu vín. Každý účastník tak měl možnost si porovnat jak pěstitelskou technologii a stav vinic, tak i způsob výroby vína u jednotlivých producentů. Samozřejmě, že hlavním kriteriem byla kvalita a chuťové vlastnosti nabízených vín, především z odrůdy Veltlínské zelené, které má na Znojemsku vynikající klimatické a půdní podmínky pro dosažení špičkové jakosti produkovaných vín. Polovina účastníků bývá ze Znojemska a druhá polovina bývá z celé ČR. Účastníci dostávají písemné materiály o charakteristice viničních tratí v navštívených vinařských obcích, dále charakteristiku degustovaných vín a propagační materiál o Znojemské vinařské podoblasti.
První zastávkou bylo malé vinařství Vinice Na Skalce v Havraníkách, které obdělává 3 ha vinic s roční produkcí asi 10 000 ks lahví. Druhá zastávka byla v hlavním výrobním provozu Znovínu Znojmo, a.s. v Šatově, kde si účastníci akce prohlídli tankovou halu, dále stáčírnu s novou, plně automatizovanou stáčecí linkou, s denní kapacitou 30 000 lahví. Tuto obsluhuje jen pět osob, včetně kontroly, kteří zajišťuje jen přísun lahví, korků, etiket, kartonů a odvoz palet s plnými kartony vína do nového centrálního skladu s kapacitou 4 mil lahví. Roční produkce společnosti se pohybuje kolem 3 mil. lahví. Ve vinařské obci Strachotice jsme si prohlédli nově vybudované rodinné vinařství Ing. Jiřího Barabáše s 9 ha vinicemi a roční produkcí 20 000 ks lahví. Poslední zastávkou bylo další nové rodinné vinařství Pekárek v Jaroslavicích, které obhospodařuje 12 ha vinic s roční produkcí asi 30 000 lahví vína.
Text: Ing. Jaromír Čepička, CSc.
Foto: Ing. Jaroslav Hladík, Paedr. Jiří Eisenbruk
Sdružení znojemských vinařů, Znojmo, z. s.
Náhledy fotografií ze složky Foto k k článku-Putování za znojemským veltlínem